25. června 2015

Hrdlička zavrkal pěknou kyberpunkovou písničku!


Recenze knihy Lovci snů – Lukáš Hrdlička

Na česko-slovenském knižním trhu, nedá moc práce spočítat autory co se věnují akční scifi a její odnoži kyberpunku. A proto je potřeba si každého, alespoň trochu schopného autora hýčkat. Na druhou stranu nemá cenu mazat Nutellu kolem řitního otvoru, takže pojďme rovnou na věc.

Děj je zasazen do pražských trosek roku 2064, jakožto Pražák tento fakt oceňuji. Člověk lépe splynul s davem sběračů ;). Prostředí i jednotlivé charaktery jsou věrohodně napsány. Ze začátku knihy jsem se nemohl ubránit srovnání s mistrem Hetešou, ale naštěstí Hrdlička po čase vzlétl a našel si svůj vlastní směr. Lehce bych autorovi vytkl, pro mě nepochopitelné začleňování dnešních „běžných“ věcí pod jiným názvem, ale to je věc názoru. Osobně si totiž myslím, že pokud někdy bude lidstvo takto vyspělé, že začneme žít více ve virtuálním prostředí, než v tom reálném, tak rozhodně nebude auto BMW XK-45 nebo samopal AK-205. Toto si myslím autor pěkně odfláknul a mohl vymyslet úplně jiné vozidla-zbraně a nebo naopak sdělit, že to jsou modifikované, ještě před apokalyptické zásoby BMW X5 a osvědčená AK-47. Těch věcí, která tam autor takto propašoval bylo mnohem víc. Ale to jsou jenom takové nuance, které mě osobně trochu tahaly za oči, v globálu to nebylo nic co by se nedalo v klidu překousnout. Kniha jako celek se velmi dobře četla, a celou dobu měla akční a logický spád. Možná toho logického spádu bylo až příliš a díky tomu jsem zhruba ve čtvrtině knihy nabyl jistého dojmu, jak by to mohlo asi dopadnout, zhruba v půlce jsem si byl téměř jist a tudíž grande finále se jaksi nekonalo. Na druhou stranu tam bylo pár věcí, které jsem opravdu nečekal a díky nim se to finále vcelku pěkně okořenilo. Ale klasický odvar to prostě nebyl.

Knihu jako celek hodnotím velmi kladně a těším se na další autorovi počiny. Pokud si udrží laťku takto vysoko, tak se máme na co těšit!

Knihu lze zakoupit na serveru www.palmknihy.cz



4 komentáře:

  1. Vlado, tak baječnou kritiku knihy jsem nečetla davno, dotaz mam spíš k té Nutele. O co jako jde?

    OdpovědětVymazat
  2. Nutella je sice Nutella, ale pravopis je pravopis, a ten Váš je tedy nic moc, pane Brabče, i bez mazání ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není nad to, pěkně anonymně kritizovat. Ale i tak díky za komentář, ve své podstatě potěšil ;).

      Vymazat